Dr. sc. Zdenko Franić


Ingrid Antičević Marinović Ivica Račan

Zastupnička pitanja - godina 2002.

Zastupničko pitanje postavljeno 20. veljače 2002.
(Izvadak iz fonograma)

DR.SC. ZDENKO FRANIĆ:
Štovani gospodine predsjedniče, gospodine premijeru, gospođe i gospodo ministri, kolegice i kolege, moje pitanje Vladi vezano je uz omogućavanje građanima jeftinijeg i povoljnijeg pristupa Internetu.

Hrvatska na žalost baš i nije neki ogledni primjer okruženja sa razvijenim Internetom, iako podaci govore da se u Hrvatskoj njime služi oko 500 000 ljudi. Međutim, zbog još uvijek, za naš standard skupih impusla, vrijeme koje oni provode priključene na Internet nije odviše dugo.

Prema nekim informacijama Hrvatski telekom je razvio uslugu pod naslovom HT-DSL, (Digital Subscribers Line), koji treba omogućiti korisnicima da 24 sata dnevno budu priključeni na Internet uz prihvatljive, jedinstvene, i fiksne cijene.

Dakle,brzinsko spajanje na internet uz kombinaciju s tzv. flate rate-om. No, prema dostupnim informacijama HT s tom uslugom ne može ići u komercijalno korištenje jer već mjesecima čeka da se odobre cijene. Valja napomenuti da bi takva mogućnost jedinstvenog fiksnog cijena pristupa Internetu, koja je uostalom i sukladna Strategiji informatizacije koju je ovaj Sabor prihvatio, zasigurno stimulirala i veću ulogu Interneta u svakodnevnom životu, obrazovanju, samoobrazovanju, ali i gospodarstvu, jer vrlo je lako pokazati korelaciju između BDP-a i broj ljudi priključenih na Internet.

Pitanje jest:
Što Vlada kani učiniti kako bi se građanima i gospodarstvenicima omogućio što brži i jeftiniji pristup Internetu posebice u kontekstu DSL-a i flate rate-a odnosno fiksne cijene? Hvala.

PREDSJEDNIK:
Hvala lijepa odgovorit će gospodin zamjenik predsjednika Vlade gospodin Granić.

DR.SC. GORAN GRANIĆ:
Gospodine predsjedniče, gospodine zastupniče, mi smo već o odlukama o retarifiranju napravili već prvi korak što se tiče samih cijena. Naravno drugi bitan korak je početak rada regulatora, mi na sjednici Vlade sutra utvrđujemo statut toga i očekujemo da će početkom ožujka ili tijekom ožujka regulator početi raditi, Vijeće za regulaciju usluga koje onda preuzima i taj posao od Vlade, odobravanja cijena usluga.

Naravno da je ključni elemenat kada će i na koji način ne samo HT nego svi ostali koji daju te usluge pojavljivati se s paketom usluga koji će omogućavati korisniku da u tržišnoj utakmici dobije što više korisnika koji će koristiti te usluge. Ja vjerujem da taj proces je taj proces je u dobrom smjeru, da će tržište na to reagirati, da smo stvorili institucije za to potrebne i također ono što želimo uvesti kao praksu i ove godine ćemo prvi put to napraviti, vama u Hrvatski sabor dostaviti, a to je mjerenje stanja razvoja tehnologije telekomunikacijske i informatičke tehnologije u Hrvatskoj, svake godine ćemo raditi izvješće i svake godine ćemo ta izvješća onda dostavljati Hrvatskom saboru, jer su to elementi koji se mogu pratiti, mjeriti i utvrđivati gdje smo mi u kojoj poziciji u odnosu na ostale zemlje, ne samo u okruženju, nego i u EU.

PREDSJEDNIK:
Hvala lijepa. Želite riječ? Izvolite.

DR. SC. ZDENKO FRANIĆ: Zadovoljan sam odgovorom, uz apel da što više požurite sa svojim akcijama. Hvala lijepa.
Zastupničko pitanje postavljeno 16. siječnja 2002.


Štovani gosp. predsjedniče, gospodine premijeru, gospođe i gospodo ministri, kolegice i kolege,

Moje je pitanje upućeno Ministru prosvjete i športa, a vezano je uz napredovanje nastavnika i profesora u zvanje mentora odnosno savjetnika.

Te dvije kategorije bitan su čimbenik motivacije osnovnoškolskih i srednješkolskih profesora i nastavnika, budući da izbor u ta nastavna zvanja govori o kvalitetama kandidata, te posljedično i zasluženo, poboljšava njihova materijalna primanja.

Međutim, cijeli proces je naime nedopustivo spor i neučinkovit.

Kao klasičan primjer birokratskog odnosa prema kandidatima navodim odgovor načelnika Odjela za opće i posebne programe Ministarstva na upit vezan uz predmete poslane Ministarstvu iz jedne zagrebačke gimnazije još u veljači 2001. godine. Upit je poslan nakon točno 8. mjeseci nereagiranja Ministarstva. Odgovor između dvije zagrebačke točke udaljene oko 2 km zračne linije putovao je fantastičnih 40 dana, odnosno 2 metra na sat.

U njemu stoji (citiram): Predmeti čekaju na procesuiranje jer su u postupku prvenstveno predmeti iz 2000 i ranijih godina. Pomalo arogantan ton odgovora neću niti elaborirati.

Skrećem pažnju na riječi prvenstveno, budući da postoje neke informacije kako se neki noviji predmeti rješavaju neusporedivo brže, te riječ ranijih od 2000., što ukazuje da se još rješavaju predmeti čak iz 1998 godine.

Dakle, u Hrvatskoj dobar student može brže diplomirati, štoviše i dvaput magistrirati prije no što njegov kolega nastavnik ili profesor administrativnim postupkom bude unaprijeđen u više zvanje.

Očito jest da postojeći mehanizmi za napredovanje u osnovnim i srednjim školama nisu učinkoviti. Uz sve navedeno, postoje indicije da su se napredovanja iz raznih razloga ponekad kočila i u samim školama

Moje pitanje jest slijedeće:
Što Ministarstvo kani načiniti kako bi se HITNO prevladala nastala situacija i ubrzao izbor u zvanje nastavnika i profesora?

Odgovor:
(Nisam još došao do fonograma)

savijena linija

Posljednji prepravak: 21. veljače 2002.

[ www.franic.info]

nous avons ici un peu plus d'images de la collection printemps / été 2007 visvim.certainement de chouettes trucs la comme d'habitude.ils ont de nouveau fbt & # 8217; s, hockneys multicolore et kiefer salut & # 8217; s, un bon génie de collaborations comme chaque saison.ils ont aussi des chemises, pulls et pulls a col de cette collection, featuring intéressant multicolor côté encarts.il est également intéressant de bagages qu'ils offrent tout engin fixe le vélo.ADIDAS TUBULAR WOMENau lieu d'offrir des sacs de messager sacs, ils offrent pour toi de porter toute votre vélo.mais vous pouvez bien sûr également obtenir plusieurs couleurs, la balistique et une roue.ADIDAS YEEZY 350 BOOSTdans l'ensemble une ligne solide comme d'habitude, et beaucoup de choses a vérifier.par d'autres.apres avoir joué un aspirant edm dj dans le film comme été lamentablement, nous sommes tes amis,ADIDAS ULTRA BOOST zac efron continue a l'or avec sa prochaine greve cinématographique,ADIDAS SUPERSTAR 2 sale papy.ADIDAS EQT CUSHION 91 le film suit un dur de fiancé é  nommé jason kelly (efron) qui, juste avant son mariage,ADIDAS ORIGINALS ZX 8000 est piégé dans la conduite de ses moeurs, pot avec ancien général grand - pere dick (robert de niro) en floride pour les vacances de printemps.ADIDAS YEEZY BOOST 550réalisé par dan mazer,Adidas Youth Superstar le film et # 8217;ADIDAS ULTRA BOOST s cast a julianne hough,ADIADS YEEZY BOOST 350 V2 aubrey plaza et dermot mulroney.22 janvier - théatres sales coups.
Nike Air Max 90 Ultra 2.0 Flyknit,Air Max 90,Air Max 95 Sneakers,Adidas Yeezy 350 Boost V2,Yeezy 750 Boost Schuhe,Adidas Zestra
Nike Air Max 90 Ultra 2.0 Flyknit,Air Max 90,Air Max 95 Sneakers,Adidas Yeezy 350 Boost V2,Yeezy 750 Boost Schuhe,Adidas Zestra