Dr. sc. Zdenko Franić,


Zašto sam pesimističan

(Ovdje se mogu naći zabrinjavajuće i loše vijesti)

Prvenstveno, moj pesimizam izvire iz najnovijih medijskih vijesti. Uostalom, čini se da javnost više voli loše vijesti, pesimizam, katastrofičnost i nevjericu u vlastite sposobnosti. Evo nekih loših vijesti:


Guardian, 10. ožujka 2008.
Guardian: Dolazi doba energetskih ratova i propalih država
Guardian je imao uvid u dokument EU u kojem visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner upozoravaju vlade zemalja c(lanica da se pripreme za doba sukoba oko izvora energije. Ti sukobi, navodi se u dokumentu, mogli bi biti znac(ajan sigurnosni izazov za Europu u vidu energetskih ratova, propalih država i politic(ke radikalizacije. U izvještaju se navodi da Europu c(eka i moguc'i novi val masovne migracije iz zemalja razorenih globalnim zatopljavanjem.


Poslovni dnevnik, 10. ožujka 2008.
Pred slomom Vladin projekt Hitrorez.
Vladin projekt Hitrorez, bombasticno predstavljen uoci izbora, doživio je velik zastoj. Nisu prihvacene neke od najzvucnijih preporuka, poput slobodnog formiranja odvjetnickih tarifa, cijena autoškola ili slobodnog osnivanja stanica za tehnic(ki pregled vozila. Od 799 preporuka za ukidanje ili pojednostavljenje propisa, provedeno je 195. No ucinci nisu veliki jer su, kako kažu u Hrvatskoj obrtnickoj komori, uglavnom ukinuti pravilnici koji su samo formalno postojali, iako su ih vec zamijenili novi pravilnici.


National Geographic, 08. ožujka 2008.
Explorer: Heroin Crisis
Heroin is one of the most addictive drugs on earth. Stronger, purer and easier to get than ever before, heroin is attracting a whole new breed of addict. Dangerously pure, the newest forms of heroin can be snorted or smoked, rather than injected, attracting millions of new mainstream users. Explorer investigates how the war in Afghanistan has inadvertently unleashed a deluge of heroin, enticing users from Kabul to Europe to America's heartland.


Jutarnji list, 12. sijecnja 2008.
Šalter za žalbe.
Zagreb skija, a Barbara je zadovoljna izašla iz zgrade HEP-a. Dobro je. Nece joj iskopcati struju.


Vijesti.net, 16. prosinca 2007.
Mesić je trebao dati mandat vodama trgovačke koalicije.
Jer, bahatost Adlešićke i nekih HSS-ovaca naprosto je postala nepodnošljiva. Najprije u izbornoj noći nisu željeli reći koga će podržati, onda su rekli da moraju pregovarati s relativnim pobjednikom izbora premda su prije tvrdili da im je bliži SDP, zatim su s visine patronizirali lijevu koaliciju, da bi na kraju priče, nakon određivanja mandatara s kojim su dva tjedna u pregovorima, izjavili da će tek idućeg tjedna odlučiti hoće li podržati HDZ.


Jutarnji list, 16. studenoga 2007.
Mobilizacija svim sredstvima
HDZ je prije ovog predizbornog finala već iskoristio sve metode i sva ljepila za birače kojih se itko igdje može sjetiti i bodovi se još mogu dobiti samo na jeziku.


Večernji list, 11. rujna 2006.
Metropola Balkana Beograd, ne Zagreb
Unatoc obecanjima iz EU, Hrvatska nece biti sjedište CEFTA-e. Hrvatski diplomatski i trgovinski izvori vec tjednima bruje kako je EU prevario Hrvatsku u pitanju Srednjoeuropskoga trgovinskog saveza.


Slobodna Dalmacija, 06. rujna 2006.
HRVATSKA na repu poslovnog svijeta
Izvješce Svjetske banke o uvjetima poslovanja za 2007. ( "Doing Business" ) u 175 zemalja pokazuje kako je Hrvatska plasirana na slabo 124. mjesto, dok je prošle godine od 155 zemalja bila 118. Prema Izvješcu Svjetske banke ispred Hrvatske su plasirane sve zemlje bivše Jugoslavije, tako da je Slovenija na 61. mjestu, Srbija na 68. mjestu, Crna Gora na 70. mjestu, Makedonija na 92., a Bosna i Hercegovina na 95. mjestu. Najgori rezultat Hrvatska je postigla po kriteriju izdavanja dozvola - katastrofalno 170. mjesto.


BankaMagazine, 28. kolovoza 2006.
GfK: nema naznaka poboljšanja standarda
Nema naznaka stvarnih pomaka u standardu gradana, tvrdi se u istraživanju GfK-Centra za istraživanje tržišta o indeksu potrošnje kucanstava u prvom polugodištu ove godine. Opcenito, kaže se u komentaru rezultata istraživanja, došlo je stagnacije ili pada nekih cijena uz manji rast kolicina i vrijednosti, ali prvenstveno zbog malog pada nekih cijena osnovnih prehrambenih proizvoda. S druge strane, zabilježen je daljnji rast cijene i pad kupljenih kolicina i vrijednosti osnovnih higijenskih proizvoda, što upucuje na to da gradani i dalje štede na osobnoj i kucnoj higijeni.


Večernji List, 11. srpnja 2006.
Sanader nema uspjeha, vlada daje lažne podatke
Premijer Sanader laže hrvatskoj javnosti iznoseći pokazatelje koji govore u prilog efikasnosti njegove vlade. zadnje dvije godine, u vrijeme Sanaderove vlasti, može vidjeti da su plaće rasle 5,5 posto, a mirovine 3,7 posto. U kontekstu inflacije (4%) Sanaderov je "uspjeh" još manji.


Slobodna Dalmacija, 08. srpnja 2006.
Nizozemski zastupnik u EU parlamentu: Niste spremni za Europu
Incident na splitskoj plaži kada je pretučen nizozemski novinar, zbog postupka policije dugo će se vući po Europskom parlametu, piše Slobodna Dalmacija. Nizozemski zastupnik Max van den Berg je rekao: "Hrvatska tvrdi da je spremna, i da je šampion među balkanskim zemljama, ali ovo pokazuje upravo obratno. Svatko može biti pretučen, to se događa posvuda, ali ponašati se prema žrtvi kao prema krivcu, to se događa samo u državama bez funkcionalnih institucija, urušenim državama"


Novi list, 08. travnja 2006.
Hrvatska stvarnost – očajna mladež i obespravljene manjine
U izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora stanje ljudskih prava ocijenjeno najlošijim u posljednjih deset godina.


HRT, 13. travnja 2006.
Hrvatskoj prijeti dužnička kriza
Hrvatski inozemni dug krajem veljače dosegnuo je 26,2 milijarde eura ili 84,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) za 2005. Banke su se u samo prva tri ovogodišnja mjeseca dodatno zadužile za još 900 milijuna eura što je čak 20% više nego u isto vrijeme lani. HNB je na traženje predsjednika Republike Stjepana Mesića analizirao zaduženost i zaključio da je inozemni dug još uvijek u granicama održivosti, ali da nastavljanje dosadašnjih tendencija može vrlo brzo dovesti do dužničke krize.


Slobodna Dalmacija, 15. prosinca 2005.
U blokiranim poduzecima kruh zaraduje 38.646 ljudi
Tijekom listopada dospjeli neplaceni racuni porasli su za 114 milijuna kuna, u blokadu su upale 103 nove tvrtke, a broj zaposlenih u takvim poduzecima povecao se za cak 7936 osoba.


Poslovni dnevnik, 23. lipnja 2005.
Građane zahvatio dosad nezabilježen pesimizam
U Hrvatskoj je pesimizam u porastu, pokazuje to Indeks optimizma za lipanj što ga je za Poslovni dnevnik izradila Agencija Hendal. Naime, lipanjski indeks optimizma pokazuje zabrinjavajuće značajan pad u odnosu na prošli mjesec. Još je u svibnju indeks optimizma iznosio 43,3, a već se tada tumačilo da je dosegnuo najnižu razinu od kada se optimizam mjeri, od rujna 2003. Međutim, optimizam se u Hrvatskoj nakon svega mjesec dana strmoglavio na nezabilježenih 39,3, a tako nizak optimizam nije bio ni u posljednjim mjesecima vlasti bivše koalicijske vlade, koja je u to vrijeme, krajem 2003., zbog svojih unutarnjih političkih podjela u bitnome deprimirala hrvatsku javnost.


Novi list, 27. travnja 2005.
Na naplatu stiže gorka cijena divljeg kapitalizma
Ni desetu godinu nakon Domovinskog rata još se nije ostvario ni jedan od strateških ciljeva hrvatskoga novog razvoja. MMF i Vlada sve nade polažu u novu reformu zdravstvenog i mirovinskog sustava, najznacajnijih potrošaca proracunskoga novca. Vecina zdravstvenih usluga uskoro ce se poceti placati prema tržišnim cijenama, a od povratka duga prema umirovljenicima nece biti gotovo ništa. Gorki saldo hrvatskoga »divljeg« kapitalizma, se poslije deset godina svodi ne samo na odgodu ulaska u Evropsku uniju, nego i na višestruki debakl tranzicijskoga projekta.


Večernji list, 10. veljače 2005.
Inodug prešao 30 milijardi dolara
Potkraj prošle godine ukupni inozemni dug iznosio je 30,2 milijarde dolara ili 22,2 milijarde eura, odnosno 80,5 posto bruto domaćeg proizvoda.


Novi list, 22. listopada 2004.
Korumpirana i nekonkurentna
Prema izvješcima, Hrvatska je korumpirana i nekonkurentna zemlja.


Novi list, 14. listopada 2004.
MMF-ov nokaut Hrvatskoj
Međutim, nikako još da se i Vladi i oporbi ukažu bar obrisi skorog konačnog salda ovog MMF-ova nokauta Hrvatskoj (koji je samo završni čin jedne igre, koja se s Hrvatskom već desetljeće i pol vodi na više dobro umreženih razboja, počevši embargom na izvoz zapadnog oružja u Hrvatsku, ratne 1991. i stabilno precijenjenog tečaja od jeseni 1993.). Hrvatska bi se već početkom 2006., naime, mogla naći u visokoj vanjskoj zaduženosti, ali bez državne imovine koju bi još mogla prodati, kao i u stanju visoke nezaposlenosti, ali i u recesiji (jer, više neće imati čime financirati veće državne investicije, niti visoku državnu potrošnju i socijalu).


Novi list, 11. listopada 2004.
Besmisleno očekivati da će cijena nafte stati na 50, čak i na 100 dolara
Prof. dr. sc. Slavko Kulić tvrdi da će cijena nafte do 2015. godine rapidno rasti: Besmisleno očekivati da će cijena nafte stati na 50, čak i na 100 dolara...


Novi list, 11. listopada 2004.
Hrvatskoj prijeti stagnacija i pad standarda građana
Prof. dr. sc. Slavko Kulić tvrdi da će cijena nafte do 2015. godine rapidno rasti: Besmisleno očekivati da će cijena nafte stati na 50, čak i na 100 dolara...<


Jutarnji list, 03. listopada 2004.
Ruska obitelj prepustila se smrti od gladi
Sebe i svoje četvero djece zatvorila je unutar prostorije za smeće, pa su se prepustili sporoj i mučnoj smrti od gladi i žeđi u toj jadnoj nastambi pretvorenoj u grobnicu. Radi se o jezivoj stvarnosti postkomunističkog društva...<


Dnevnik, 28. rujna 2004.
Pesimizam zavladao Hrvatskom
Hrvatsku je zahvatio val pesimizma! Indeks optimizma Dnevnika i agencije Hendal za rujan, naime, iznosi samo 41,5 poena, što je jedna od najnižih vrijednosti zabilježenih u posljednje dvije i pol godine, od kada Hendal mjeri indeks optimizma.<


Slobodna Dalmacija, 19. lipnja 2004.
Novi udar Desanke Šakić?
Politolog Žarko Puhovski uvjeren je da do buđenja hrvatske desnice, utišane i razbijene na zadnjim izborima, naprosto po logici stvari mora doći. Mjesta prikazanja uskrsnule radikalne desnice dobro su poznata, baš kao i ikonografija, no nakon četiri godine njihova magična moć prilično se izlizala. U svojoj ulozi uvjerljiv je jedino HDZ kao glavni negativac. Uvjerljiviji nego što su to njegovi prethodnici na Markovu trgu ikada bili


The Day After Tomorrow Movie: The Climate Crash, 28. svibnja 2004.
The Day After Tomorrow,
The plot is simple enough. The Atlantic Ocean is being diluted as Arctic ice melts, owing to global warming. This dilution turns off the vital ocean current, known as thermohaline circulation, that normally carries warm water from the equator deep into the northern hemisphere by means of the Gulf Stream.


Jutanji list, 29. svibnja 2004.
Naftni kolaps na Zemlji počinje 2007.
Udruga svjetskih naftnih geologa objavila je u Berlinu da će vrhunac crpljenja sirove nafte u svijetu biti za tri godine. Znanstvenici su uputili apel svjetskim vladama da usvoje globalni sporazum kojim bi se spriječile katastrofalne posljedice naftnog vrhunca za svjetsku ekonomiju. Članak na tu temu pod naslovom Početak kraja jeftine nafte objavio sam i ja još godine 2000 u časopisu Banka.


Dnevnik, 28. svibnja 2004.
Ekonomisti: Sanaderov kabinet napuhao je manjak u proračunu
Kako su u 24 sata porasle Vladine procjene proračunskog deficita s 5,9 na 6,7 posto BDP-a, možda zbunjuje širu javnost, ali ne i stručnu. Vlada je jednostavno pomiješala dva računovodstvena načela - gotovinsko i obračunsko - što daje znatno veći deficit.


Jutarnji list, 28. svibnja 2004.
Strane riječi
Realno, stat ćemo. Nećemo se razvijati niti napredovati. Te ćemo pojmove prebaciti u rječnike stranih riječi.


Novi list, 24. svibnja 2004.
OPEC razjedinjen, Zapad u panici, Hrvatska bez odgovora
Novi veliki rat za naftu podvojio je ionako raštimani OPEC, čijih 11 članica drže 40 posto svjetske ponude crnoga zlata, a Zapad – i nakon najnovijeg skupa Grupe sedam najrazvijenijih zemalja – ostavio u strahu od nove, teško premostive recesije.


Novi list, 18. veljače 2004.
Žrtvuje li investicije, Vladi prijeti brodolom
Državni proračun za 2004., ne dogodi li se tijekom saborske rasprave neko čudo, bit će samo novi dokaz da Hrvatskom već čvrsto i nenadmašivo vladaju interesi stranih kompanija i banaka, te domaćih uvoznika i trgovaca, i da su mnogi od preostalih domaćih proizvođača i izvoznika osuđeni na propastsavijena linija

Posljednji prepravak: 10. ožujka 2008.

[ www.franic.info]

nous avons ici un peu plus d'images de la collection printemps / été 2007 visvim.certainement de chouettes trucs la comme d'habitude.ils ont de nouveau fbt & # 8217; s, hockneys multicolore et kiefer salut & # 8217; s, un bon génie de collaborations comme chaque saison.ils ont aussi des chemises, pulls et pulls a col de cette collection, featuring intéressant multicolor côté encarts.il est également intéressant de bagages qu'ils offrent tout engin fixe le vélo.ADIDAS TUBULAR WOMENau lieu d'offrir des sacs de messager sacs, ils offrent pour toi de porter toute votre vélo.mais vous pouvez bien sûr également obtenir plusieurs couleurs, la balistique et une roue.ADIDAS YEEZY 350 BOOSTdans l'ensemble une ligne solide comme d'habitude, et beaucoup de choses a vérifier.par d'autres.apres avoir joué un aspirant edm dj dans le film comme été lamentablement, nous sommes tes amis,ADIDAS ULTRA BOOST zac efron continue a l'or avec sa prochaine greve cinématographique,ADIDAS SUPERSTAR 2 sale papy.ADIDAS EQT CUSHION 91 le film suit un dur de fiancé é  nommé jason kelly (efron) qui, juste avant son mariage,ADIDAS ORIGINALS ZX 8000 est piégé dans la conduite de ses moeurs, pot avec ancien général grand - pere dick (robert de niro) en floride pour les vacances de printemps.ADIDAS YEEZY BOOST 550réalisé par dan mazer,Adidas Youth Superstar le film et # 8217;ADIDAS ULTRA BOOST s cast a julianne hough,ADIADS YEEZY BOOST 350 V2 aubrey plaza et dermot mulroney.22 janvier - théatres sales coups.