Dr. sc. Zdenko Franić,
zamjenik ministra znanosti i tehnologije


Zašto sam optimističan

(Ovdje se mogu naći samo dobre vijesti)

Prvenstveno, moj optimizam izvire iz činjenice da imam prekrasnu i skladnu obitelj.

Što se tiče šireg okruženja u kojem živim, u posljednje tri godine matematika i nezavisne analize rađene po međunarodnim standardima govore o izuzetnom napretku Hrvatske i uspjesima koalicijske vlade:


Politički:


Nažalost, čini se da javnost više voli loše vijesti, pesimizam, katastrofičnost i nevjericu u vlastite sposobnosti.
Ipak, u posljednje vrijeme (iako stidljivo) u medijima (pa i šire) se pojavljuju i dobre vijesti. Evo ih:


Večernji list, 24. rujna 2003.
Hrvati peti ljubavnici svijeta
Poslije ovakve vijesti tko ne bi bio optimističan?


Slobodna Dalmacija, 23. rujna 2003.
Gorivo opet pojeftinilo
Maloprodajne cijene motornih benzina od utorka će na Ininim benzinskim postajama biti prosječno niže 3.9%.


Slobodna Dalmacija, 03. svibnja 2003.
A što je Vlada dobro napravila?
Račanu su u "Forumu" spočitali da ne zna prezentirati ono što je vlast dobro napravila. Saša Ljubičić u Slobodnoj Dalmaciji nabraja 10 pomaka.


Vjesnik, 27. travnja 2003.
Najveća investicija u znanost u posljednjih 60 godina
U Splitu se gradi sveučilišni kampus "težak" 345 milijuna kuna. Splitsko sveučilište tako postaje institucija na koju će dolaziti ne samo završeni srednjoškolci iz Dalmacije već i iz ostalih dijelova Hrvatske.


Glas Slavonije, 18. travnja 2003.
Račanov New Deal počeo činiti čuda
Hrvatska ekonomija više nije u teškoj krizi, nego je u sve očitijem zamahu: bruto-proizvod je lani povećan čak 5,2% (najviše u Europi), BDP po stanovniku preskočio je magičnu crtu od 5000 US$, a broj nezaposlenih unatrag 12 mjeseci smanjen je čak 14,3%.


HRT, 10. travnja 2003.
Europski parlament pozdravio hrvatski zahtjev za članstvo u EU-u
Europski parlament pozdravio je u rezoluciji o aktualnom procesu proširenja Europske unije hrvatski zahtjev za članstvo u EU-u. Pritom je izrazio uvjerenje da će taj hrvatski potez pridonijeti jačanju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.


Jutarnji list, 31. ožujka 2003.
Lani rekordna stopa gospodarskog rasta
Domaći bruto proizvod porastao 5.2%. Porast BDP-a temeljen je na ekspanziji domaće potražnje, osobne potrošnje i investicijskog rasta, a djelatnosti koje su zabilježile najviše stope rasta su trgovina i građevinarstvo.


Vjesnik, 30. ožujka 2003.
Nastavlja se trend pada nezaposlenosti
Krajem veljače evidentirano je 362.608 nezaposlenih, što je 4510 manje nego u siječnju i 51.810 manje nego u veljači 2002. U HZZ-u ističu da se, uz kratki prekid u siječnju, nastavio trend pada nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec, te sedmi mjesec zaredom trend pada nezaposlenosti u odnosu na isti mjesec prošle godine.


MZT, 26. ožujka 2003.
U 2002. godini Ministarstvo znanosti i tehnologije je: Puno izvješće je ovdje.


HRT, 20. ožujka 2003.
Ukida se naknada internetskim providerima za davanje Internetskih usluga
Ministarstvo pomorstva, prometa i veza odlučilo je ukinuti godišnju naknadu koju su davatelji internetskih usluga (Internet provideri-ISP) morali plaćati za obavljanje telekomunikacijskih usluga preko telekomunikacijske mreže drugoga davatelja, a koja je iznosila dva posto njihova ukupnog godišnjeg bruto prihoda. To će Internet providerima, kojih je u Hrvatskoj osam, olakšati poslovanje te omogućiti razvoj novih, posebno hrvatskih internetskih sadržaja. Napokon, to bi trebalo dovesti i do povećanja broja korisnika Interneta u Hrvatskoj


HRT, 20. ožujka 2003.
HGK: Manji deficit državnog proračuna
Deficit od oko 3.9 milijardi kuna u prošloj godini manji je za 8.2 posto od rebalansom planirane 4.2 milijarde kuna, objavljeno je u najnovijoj publikaciji Hrvatske gospodarske komore Gospodarska kretanja.


Jutarnji list, 17. ožujka 2003.
Menadžeri za SDP
Prema istraživanju Jutarnjeg lista Najveću podršku menadžera ima SDP. Slijede HNS i HDZ. Ostale stranke prema menadžerima ne bi prešle niti izborni prag.


Vjesnik, 15. ožujka 2003.
Prodi: Hrvatska sama određuje datum svog ulaska u EU
Hrvatska će na temelju svojih postignuća sama sebi odrediti datum ulaska u Europsku uniju, rekao je predsjednik Europske komisije Romano Prodi u razgovoru za talijanski list »Piccolo«. »Hrvatska mora sama sebi odrediti datum ulaska u Europsku uniju na temelju onoga što će učiniti«, rekao je Prodi. Na pitanje hoće li Hrvatska ući u EU 2007. godine, Prodi je kazao da ne može govoriti o datumima. »Utvrdili smo da će svaka zemlja ući po svojoj zasluzi. Na osnovu toga datum ulaska Hrvatska određuje sama sebi.


Slobodna Dalmacija, 15. ožujka 2003.
Probijen tunel Bristovac, otvoren put do mora
Hrvatska


ZSE, 13. ožujka 2003.
CROBEX indeks Zagrebačke burze
se od kraja 1999. godine više nego udvostručio. Investitori koji su uložili u Hrvatsko gospodarstvo su dobrano zaradili.


Večernji list, 3. ožujka 2003.
Produljilo se očekivano trajanje života Hrvata: Od 2000. živimo godinu i pol dulje
Očekivano je trajanje života u Hrvatskoj pri rođenju za oba spola 74,65 godina, što je godinu i pol dulje nego u 2000. Žene žive dulje i za njih je očekivano trajanje života 78,1 godina, a za muškarce 71 godina.


Vjesnik, 21. veljače 2003.
Potpisan hrvatski zahtjev za članstvo u Europskoj uniji
Predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivica Račan potpisali su, u nazočnosti predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, u četvrtak u Banskim dvorima zahtjev Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. Premijer Račan službeno će u petak u Ateni predati taj zahtjev grčkom premijeru Kostasu Simitisu, godinu i pol nakon što je Hrvatska s Europskom unijom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. »U ime Republike Hrvatske, slijedom Rezolucije Hrvatskog sabora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, čast nam je, u skladu s člankom 49. Ugovora o Europskoj uniji, podnijeti zahtjev za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji«, navodi se u hrvatskom zahtjevu koji će biti predan grčkom predsjedništvu Unije na engleskom jeziku.


UPI, 21. February 2003.
Croatia applies to join EU
Croatia Friday formally applied to join the European Union, less than a decade after the end of a bloody civil war with its rebel Serb minority. Croatia, which is the first western Balkan state to apply to join the European Union, hopes to join the Brussels-based club in 2007, along with EU hopefuls Bulgaria and Rumania.


ClariNews, 14 January 2003.
Greek EU presidency strongly backs Croatia's EU bid
The European Union's Greek presidency on Tuesday threw its weight behind Croatia's aim to apply soon for EU membership, saying it was in the vanguard of Balkan countries hoping one day to join the bloc. We welcome the intention of Croatia to submit its candidacy application during the Greek presidency," Foreign Minister Georges Papandreou told journalists after meeting his Croatian counterpart Tonino Picula at the start of a brief visit to Zagreb. "We also want to reiterate the support we will give this candidacy," said Papandreou, who is mid-way through a Balkans tour marking the start of his country's six-month EU presidency.


Slobodna Dalmacija, 11. siječnja 2003.
U Hrvatskoj pada nezaposlenost, a imat će veći rast nego EU
Hrvatsko gospodarstvo ima povoljne pokazatelje i ako se zemlja bude pridržavala vlastitog ekonomskog programa, ima pred sobom dobre izglede, rekao je Johannes de Beaufort Wijnholds, izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zadužen i za Hrvatsku. Hrvatska ima "zdrav ekonomski rast i nisku inflaciju", što je dobra kombinacija. Zemlja nema problema s platnom bilancom, devizne rezerve su 6 milijardi dolara, kamatne stope veoma niske, i što je važno, počinje opadati nezaposlenost - kazao je Wijnholds. On očekuje da bi se rast hrvatskog gospodarstva u 2003. mogao kretati između 4 i 5 posto, ocjenjujući da je na zadovoljavajućoj razini za razliku od zapadne Europe u kojoj je usporen.


Vjesnik, 20. siječnja 2003.
The Economist: Kuna je podcijenjena za 20 posto
Prema britanskim analitičarima dolar bi u Hrvatskoj trebao vrijediti 20 posto manje, odnosno 5,62 kune, a ne 7,06 koliko je vrijedio 15. siječnja ove godine


Večernji list, 7. siječnja 2003.
Brojke vedrije od građana
Najnoviji podaci govore da je u posljednjem tromjesečju 2002. godine bruto domaći proizvod povećan 6,5 posto. I neki su drugi trendovi toliko pozitivni da ih ni zlonamjerni više ne mogu negirati - kaže dr. Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta Zagreb, primjerice rast zaposlenosti. Prema evidenciji Zavoda za mirovinsko osiguranje, koja je najobuhvatniji izvor podataka jer uključuje i mala poduzeća koja državnim statističarima izmiču, zaposlenost je povećana oko dva posto.


Večernji list, 6. prosinca 2002.
Hrvatska osma članica CEFTA-e
Hrvatska je kao osma država postala članicom CEFTA-e, regionalne trgovinske integracije sastavljene od država srednje Europe: Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije. Ulaskom u CEFTA-u Hrvatska je ušla na tržište vrijedno 400 milijardi dolara i nalazi se u društvu 100 milijuna potrošača.

savijena linija

Posljednji prepravak: 27. rujna 2003.

[ www.franic.info]

nous avons ici un peu plus d'images de la collection printemps / été 2007 visvim.certainement de chouettes trucs la comme d'habitude.ils ont de nouveau fbt & # 8217; s, hockneys multicolore et kiefer salut & # 8217; s, un bon génie de collaborations comme chaque saison.ils ont aussi des chemises, pulls et pulls a col de cette collection, featuring intéressant multicolor côté encarts.il est également intéressant de bagages qu'ils offrent tout engin fixe le vélo.ADIDAS TUBULAR WOMENau lieu d'offrir des sacs de messager sacs, ils offrent pour toi de porter toute votre vélo.mais vous pouvez bien sûr également obtenir plusieurs couleurs, la balistique et une roue.ADIDAS YEEZY 350 BOOSTdans l'ensemble une ligne solide comme d'habitude, et beaucoup de choses a vérifier.par d'autres.apres avoir joué un aspirant edm dj dans le film comme été lamentablement, nous sommes tes amis,ADIDAS ULTRA BOOST zac efron continue a l'or avec sa prochaine greve cinématographique,ADIDAS SUPERSTAR 2 sale papy.ADIDAS EQT CUSHION 91 le film suit un dur de fiancé é  nommé jason kelly (efron) qui, juste avant son mariage,ADIDAS ORIGINALS ZX 8000 est piégé dans la conduite de ses moeurs, pot avec ancien général grand - pere dick (robert de niro) en floride pour les vacances de printemps.ADIDAS YEEZY BOOST 550réalisé par dan mazer,Adidas Youth Superstar le film et # 8217;ADIDAS ULTRA BOOST s cast a julianne hough,ADIADS YEEZY BOOST 350 V2 aubrey plaza et dermot mulroney.22 janvier - théatres sales coups.