Dr. sc. Zdenko Franić

Koliko znate o približavanju Hrvatske euroatlantskim integracijama?

// Prvo pitanje

1. pitanje
Koliki postotak hrvatskog građanstva podržava približavanje Hrvatske EU?

  // Drugo pitanje

2. pitanje
Koliko je ukupno institucionalnih sporazuma s Europskom unijom Republika Hrvatska do sada potpisala?

  // Treće pitanje

3. pitanje
Početkom godine 2000., kada je u opticaj pušten tzv. ne-papir, čije se autorstvo pripisuje Carlu Bildtu, a kojim se promovira regionalni pristup približavanja zemalja "Zapadnog Balkana" Europskoj uniji, Socijalistička internacionala u Zagrebačkoj deklaraciji takav pristup:

  // Sedmo pitanje

4. pitanje
Pripadnica koje njemačke parlamentarne stranke je na okruglom stolu koji je organiziran u rujnu 2001. u Zagrebu iznijela ideju o "jugoistočnoj Europskoj uniji" koja bi obuhvaćala zemlje na prostoru bivše Jugoslavije i Balkana?

  // Peto pitanje

5. pitanje
Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju nepovratno se prenosi dio suvereniteta Republike Hrvatske na nadnacionalne institucije.

  // Šesto pitanje

6. pitanje
Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Republika Hrvatska se obvezala na regionalnu suradnju, te u roku od dvije godine mora potpisati bilateralne sporazume sa zemljama iz regije.

  // Sedmo pitanje

7. pitanje
Na Kongresu Stranke europskih socijalista (PES), krovne udruge europskih socijaldemokratskih i socijalističkih stranaka, održanom u svibnju 2001. usvojena je deklaracija pod naslovom "Promjenama do sigurnosti" u kojoj se govori o individualnom pristupu pri prijamu novih zemalja. U koliko zemalja Europske unije su na vlasti socijalističke ili socijaldemokratske stranke?

  // Osmo pitanje

8. pitanje
Hrvatska je potpisala ugovor o slobodnoj trgovini s EFTA-om koji stupa na snagu u siječnju 2002. godine. Kada se očekuje uključenje Hrvatske u Srednjeeuropsku zonu slobodne trgovine (CEFTA)?

  // Deveto pitanje

9. pitanje
Članstvo u NATO paktu uvjet je članstva u Europskoj uniji.

  // Deseto pitanje

10. pitanje
Parlamentarna skupština NATO-a (NATO-PA) na zasjedanju u Berlinu, (17-21. studenoga 2000.) pozvala je Europsku uniju da pri prijemu novih članica primjenjuje individualni princip.

  // Jedanaesto pitanje

11. pitanje
Izjava generalnog sekretara NATO saveza iz srpnja 2001. u Hrvatskoj se često citira kao primjer pritiska međunarodne zajednice ka stvaranju novih političkih asocijacija na u jugoistočnoj Europi. Sporna izjava Lorda Robertsona glasi:
Jugoistočna Europa se mora ujediniti inače će se raspasti u ratu i krvi.

 


 

|Povratak na WWW stranice Zdenka Franića|

Glasujte za SDP!   Glasujte za SDP!   Glasujte za SDP!   Glasujte za SDP!