1. studenoga 2001.
Rubrika: pogled s lijeva
Razgovarala: Mirna Petrić

Treba li raspisati referendum
o sporazumu o pridruživanju?

Iako se svi slažu da je Hrvatskoj mjesto u Europskoj uniji i da treba težiti što bržem ulasku u nju, prvi korak u toj integraciji, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izazvao je veliku polemiku. Oporba smatra da je štetan jer vodi u balkanske asocijacije pa HSP zahtijeva raspisivanje referenduma o njemu. Zašto, pitali smo šefa HSP-a Antu Đapića, a zašto ne esdepeovca Zdenka Franića.

Referendum je najdemokratskiji oblik ispitivanja volje javnosti, ali ne vidim zašto bi se raspisivao referendum o ovome Sporazumu. Već postoji jaka potpora javnosti približavanju euroatlantskim integracijama, dakle Europskoj uniji i NATO-u. Tim sporazumom se ne prenosi suverenitet Republike Hrvatske ni na koje druge institucije i ništa se bitno ne mijenja. U krajnjem slučaju, Sporazum se u svakom trenutku može i otkazati ako bi se ustanovilo da nije u interesu Hrvatske - ističe esdpeovac Zdenko Franić, dodajući da će, prije samoga ulaska Hrvatske u EU, "dakle kada budemo zaista trebali donijeti sudbonosnu odluku o budućnosti Hrvatske u kojoj se prenosi dio suvereniteta na Bruxelles", vjerojatno biti raspisan referendum.

Sada, kada se ništa bitno ne mijenja u odnosu na ustavne odredbe i prenošenje suvereniteta na nekoga drugog i kada početak približavanja eurointegracijama ima i više nego dvotrećinsku podršku, referendum bi bio nepotrebni trošak, a ispitivalo bi se ono što je u hrvatskome društvu vidljivo, smatra Franić. Ne slaže se s kritikama oporbe da da javnost nije upućena u odredbe Sporazuma koje Hrvatsku guraju u balkanske integracije i kojima se inzistira na regionalnom, a ne individualnom pristupu.

Sporazum, kaže Franić, promiče regionalnu suradnju, ali do razine do koje ta suradnja ide s Europskom unijom. Osim toga, u njemu je paragraf koji izričito govori da će se približavanje Hrvatske Uniji vrednovati na individualnom principu, a taj je princip zacrtan i u brojnim rezolucijama i deklaracijama važnih političkih organizacija i institucija [NATO-PA, PES, SICEE, Manifest "Šira Europa" ], a u nekima je Hrvatska i imenom spomenuta, objašnjava Franić. Na katastrofična predviđanja posljedica tog Sporazuma na naše gospodarstvo odgovara kako će približavanje Uniji možda na kratki rok biti bolno, ali će u konačnici imati blagotvorne i povoljne učinke na cjelokupni život u Hrvatskoj.

- Niti jedna zemlja koja se priključila Europskoj uniji nije nazadovala ni u gospodarskom niti u bilo kojem drugom smislu, te se očekuje da će tako biti i s Hrvatskom - kaže Franić.

Na tvrdnje da Sporazum ne jamči da ćemo biti primljeni u Uniju, [Franić] odgovara da je to tek prvi korak.

- Činjenica da je Europska unija zainteresirana za pregovore s Hrvatskom govori da je to dvostrani proces. Ovo [ovdje] je Europa, bila je Europa i uvijek će ostati, a i Europskoj uniji je u interesu da se proširi. Prema tome, koliko je Hrvatska zainteresirana za priblišavanje Uniji, toliko je i ona zainteresirana za širenje na Hrvatsku. Sjetimo se da je i Španjolskoj trebalo desetak godina da postane članica, a ni Hrvatska bez prvoga koraka neće stići do toga cilja - zaključio je.

nous avons ici un peu plus d'images de la collection printemps / été 2007 visvim.certainement de chouettes trucs la comme d'habitude.ils ont de nouveau fbt & # 8217; s, hockneys multicolore et kiefer salut & # 8217; s, un bon génie de collaborations comme chaque saison.ils ont aussi des chemises, pulls et pulls a col de cette collection, featuring intéressant multicolor côté encarts.il est également intéressant de bagages qu'ils offrent tout engin fixe le vélo.ADIDAS TUBULAR WOMENau lieu d'offrir des sacs de messager sacs, ils offrent pour toi de porter toute votre vélo.mais vous pouvez bien sûr également obtenir plusieurs couleurs, la balistique et une roue.ADIDAS YEEZY 350 BOOSTdans l'ensemble une ligne solide comme d'habitude, et beaucoup de choses a vérifier.par d'autres.apres avoir joué un aspirant edm dj dans le film comme été lamentablement, nous sommes tes amis,ADIDAS ULTRA BOOST zac efron continue a l'or avec sa prochaine greve cinématographique,ADIDAS SUPERSTAR 2 sale papy.ADIDAS EQT CUSHION 91 le film suit un dur de fiancé é  nommé jason kelly (efron) qui, juste avant son mariage,ADIDAS ORIGINALS ZX 8000 est piégé dans la conduite de ses moeurs, pot avec ancien général grand - pere dick (robert de niro) en floride pour les vacances de printemps.ADIDAS YEEZY BOOST 550réalisé par dan mazer,Adidas Youth Superstar le film et # 8217;ADIDAS ULTRA BOOST s cast a julianne hough,ADIADS YEEZY BOOST 350 V2 aubrey plaza et dermot mulroney.22 janvier - théatres sales coups.
Nike Air Huarache Run Ultra chaussures de tennis,Nike Air Jordan Sky High OG Chaussures,Air Max 1 Ultra SE chaussures de tennis,Air Max 2016 Chaussures,2017 Nike Air Max,Nike Air Max 90 chaussures de tennis
Nike Air Huarache Run Ultra chaussures de tennis,Nike Air Jordan Sky High OG Chaussures,Air Max 1 Ultra SE chaussures de tennis,Air Max 2016 Chaussures,2017 Nike Air Max,Nike Air Max 90 chaussures de tennis